החלטתם שוב השנה להפסיק לעשן? או שאולי אתם מנסים לשכנע חבר או בן משפחה לוותר על ההרגל? כולנו יודעים שעישון מזיק לבריאות הכללית, אבל לא תמיד מודעים להשפעה ההרסנית שלו על בריאות הפה והשיניים. וכשזה לא מספיק ברור, קל לתת לתירוצים לנצח.
כדי שזה לא יקרה הפעם, הנה כמה סיבות משכנעות במיוחד שיגרמו לכם – או למישהו שאתם דואגים לו – להבין שהגיע הזמן להפסיק לעשן!
הנזק הבלתי נראה של העישון: כך הוא הורס את השיניים והחניכיים
כולנו יודעים שעישון מצהיב את השיניים וגורם לריח רע מהפה – אבל עישון פוגע בשורש הבריאות של הפה שלכם. עששת, מחלות חניכיים, זיהומים, ריפוי איטי של פצעים ואפילו סרטן הפה – אלו רק חלק מהנזקים שעלולים להוביל לאובדן שיניים ולבעיות בריאותיות חמורות.
אז איך בדיוק עישון פוגע בפה שלכם?
- עששת – קיצור דרך לחורים בשיניים
עששת היא בעיה שיכולה לקרות לכל אחד, אבל למעשנים יש סיכון גבוה יותר לסבול ממנה. למה? כי עישון מפחית את כמות הרוק בפה, מה שיוצר סביבה מושלמת להצטברות חיידקים וליצירת רובד חיידקי מזיק. פחות רוק = יותר חיידקים = יותר חורים.
שמירה על שגרת היגיינת פה קפדנית עוזרת להפחית את הסיכון, אבל הדרך הכי טובה להגן על השיניים היא להיגמל מעישון.
- מחלות חניכיים – האיום השקט
עשן הסיגריות והכימיקלים שבטבק מפחיתים את זרימת הדם לחניכיים, פוגעים ביכולת להילחם בזיהומים ומגדילים משמעותית את הסיכון לדלקות חניכיים ומחלות פריודונטיות.
בנוסף, אצל מעשנים יש יותר הצטברות של אבנית, מה שגורם לדלקת חניכיים חמורה יותר. במקרים מתקדמים, זה עלול להוביל לנסיגת חניכיים, אובדן שיניים וזיהומים מכאיבים.
- "חך מעשנים" – כשהפה מגיב לנזק
שמעתם על סטומטיטיס ניקוטינית? מדובר בתופעה שמופיעה בעיקר אצל מעשנים כבדים ומעשני מקטרות – וגורמת לפצעים ולכתמים לבנים על החך (גג הפה). אלו יכולים להפוך עם הזמן לנגעים כרוניים ולגרום לאי נוחות רבה.
- ריפוי איטי של פצעים – כשהגוף מתקשה להחלים
עישון מעכב את זרימת הדם וגורם למחסור בחמצן ובחומרי הזנה חיוניים הדרושים לריפוי פצעים. זה אומר שאם יש לכם חתך בפה, אפטה או אם עברתם ניתוח דנטלי – הריפוי יהיה איטי יותר, עם סיכון גבוה יותר לזיהומים.
- סרטן הפה – הסיכון החמור ביותר
אם כל זה לא מספיק, הנה העובדה הכי מסוכנת: עישון מעלה משמעותית את הסיכון לסרטן הפה. הטבק מכיל חומרים מסרטנים שעלולים לגרום לגידולים בחלל הפה, בגרון ועל השפתיים.
והחדשות הטובות? ברגע שמפסיקים לעשן, הסיכון לסרטן מתחיל לרדת.
אין שום תירוץ שיכול להצדיק את הנזק העצום של העישון – מסכימים?
הגיע הזמן לשים סוף לנזק. השיניים שלכם שוות יותר מסיגריה – בחרו בהן.
הצעד הראשון לפה בריא יותר מתחיל בהחלטה אחת: להפסיק לעשן.